Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή όλων των αισθήσεων... Φωτεινά λαμπιόνια παντού, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, μια γλυκιά ζεστασιά στις καρδιές μας και φυσικά η μυρωδιά κι η γεύση των γιορτινών γλυκισμάτων. Σαν να μην έφταναν οι παραδοσιακοί μας πειρασμοί τα μελομακάρονα ,οι κουραμπιέδες κι οι δίπλες τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση τα panettone από τη γειτονική Ιταλία. Εντυπωσιακά τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση..

Φουσκωτοί κι αφράτοι πειρασμοί τα panettone κάθε λογής γεμίζουν τις βιτρίνες των καταστημάτων κι ακολούθως το γιορτινό μας τραπέζι. Η καταγωγή του από το αριστοκρατικό Μιλάνο κι η επικρατέστερη θεωρία για την ετυμολογία του μας δίνει μια εικόνα γιατί πρωτοεμφανίστηκε στη Β.Ιταλία.Το όνομά του λοιπόν προκύπτει από το  ‘pan de ton’’ που σημαίνει ψωμί της πολυτέλειας το οποίο σύμφωνα με τον μύθο δημιούργησε ένας Ιταλός ευγενής στην προσπάθεια του να φλερτάρει την όμορφη κόρη ενός φούρναρη. Από τη πρώτη στιγμή που φτιάχτηκε ήταν ένα ακριβό γλυκό που φτιαχνόταν σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους και ποτέ δεν ήταν σπιτικό γλυκό.


Η πρώτη αναφορά στο διάσημο ιταλικό γλυκό είναι το 1470 σε ένα χειρόγραφο ενός δασκάλου που δούλευε στην οικία των Sforza ,μιας οικογένειας ευγενών που κυβέρνησε την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας για πάνω από 100 χρόνια.

Η τιμή αυτού του αυθεντικού ιταλικού panettone είναι τόσο υψηλή για δύο λόγους .Πρώτα από όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι τα καλύτερα χωρίς η εντοπιότητα να είναι προϋπόθεση.Η ιταλική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια της να εξασφαλίσει την ποιότητα του panettone επέβαλε έναν νόμο το 2005 σύμφωνα με τον οποίο το αυθεντικό panettone πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 20% ζαχαρωμένα φρούτα ,16%βούτυρο και αυγά εκ των οποίων το 4% να είναι κρόκοι. Αυτό έγινε σε μια προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης να προστατεύσει τους Ιταλούς αρτοποιούς από τον νοτιοαμερικάνικο ανταγωνισμό. Βέβαια οι προσπάθειες του ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας να θέσει αυτά τα στάνταρτ σε παγκόσμιο επίπεδο έπεσαν στο κενό ,έτσι το γλυκό αυτό κατέληξε να έχει πολλές παρτίδες.


Ο άλλος λόγος που καθιστά αυτό το γλυκό τόσο αλμυρό στην τιμή είναι ο εξαιρετικά απαιτητικός τρόπος παρασκευής του. Για να αποκτήσει τη γνωστή του ξινή του γεύση και την αέρινη υφή του απαιτείται η χρήση του lievito madre ,τη μητέρα μαγιά όπως τους αρέσει να το αποκαλούν οι Ιταλοί και την οποία ορισμένοι παραδοσιακοί φούρνοι στο Μιλάνο το διατηρούν αναλλοίωτο εδώ και 100 χρόνια. Ύστερα απαιτούνται 3 ημέρες απαιτητικού ζυμώματος για να αποκτήσει το χαρακτηριστικό του σχήμα και υφή.

Μετά από όλα αυτά πιθανότατα σας άνοιξε η όρεξη ή απλώς σας εξάψαμε την περιέργεια να γευτείτε ένα αυθεντικό ιταλικό panettone.Μην ανησυχείτε όμως μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικό για εσάς μέσα από την ποικιλία μας σε panettone και να ταξιδέψετε νοερά στην ακμάζουσα πρωτεύουσα της Λομβαρδίας …Καλά Χριστούγεννα σε ΄όλους μας με Υγεία!!!