Τι ιδιαίτερο έχουν τα κρασιά αυτού του νησιού;

Η οινική ιστορία της Σαντορίνης πάει πολύ πίσω καθώς αποτελεί τον πιο παλιό αμπελώνα της Ελλάδας και από τους πιο σπάνιους αυτόρριζους της Ευρώπης. Στα αρχαία χρόνια μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κλιμάτων καταστράφηκε από το έντομο φυλλοξήρα, αυτό που έσωσε τα θηραϊκά αμπέλια ήταν το άνυδρο κλίμα που καθιστά το έδαφος ανθεκτικό σε τέτοιου είδους μικροοργανισμούς.

Βασιλιάς των ποικιλιών του νησιού και το πιο περιζήτητο ελληνικό κρασί στον κόσμο, εννοείται είναι το Ασύρτικο όπου ευδοκιμεί στο ηφαιστειακό αυτό ΄έδαφος με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα χώματα της Σαντορίνης παρουσιάζουν μεγάλη υδροχωρητικότητα ,γεγονός που τους επιτρέπει να συγκρατούν κατά τις νυχτερινές ώρες μεγάλες ποσότητες υγρασίας που τρέφουν τους καρπούς.

Για να προστατεύουν τα αμπέλια από τα  μελτέμια ,τα κλαδεύουν σε χαμηλό κυκλικό σχήμα το οποίο ονομάζεται κουλούρα.


Δοκιμάστε λοιπόν ένα ποτήρι Cuvee Monsignori του Αργυρού ή Familia του Χατζηδάκη που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα αυτού του μοναδικού ηφαιστειακού αμπελώνα.