Η παράδοση λέει ότι τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο Άγιος Ισίδωρος βρέθηκε στα Μαστιχοχώρια της Χίου κυνηγημένος από τους Ρωμαίους επειδή ήταν Χριστιανός. Εκεί λοιπόν κάθισε να ξεκουραστεί στον ίσκιο ενός δέντρου κι αυτό δάκρυσε σαν να ένιωσε τα μαρτύρια και τις κακουχίες που είχε υποστεί αυτός ο άνθρωπος. Τότε ο τόπος μοσχοβόλησε και καλά το φανταστήκατε τα δάκρυα αυτά δεν είναι άλλο από τη γνωστή μας μαστίχα ή κατά τους ντόπιους «δάκρυα του Αγ. Ισιδώρου».

Αν και το μαστιχόδεντρο-ή αλλιώς σκίνος -φύεται σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, μόνο στα νότια του νησιού της Χίου και συγκεκριμένα στα Μαστιχοχώρια(Λίθι,Βέσσα,Καταρράκτης κ.ά.) δίνει τη μαστίχα που γνωρίζουμε. Σε άλλες περιοχές τα δέντρα ακόμη κι αν δακρύζουν δίνουν μια μαστίχα άοσμη, σκούρα και σε μικρές ποσότητες.

Τα κλαδιά και ο κορμός του δέντρου χαράζονται με έναν ειδικό τρόπο που λέγεται «κέντημα» και βγαίνει ο χυμός, η γνωστή μας ρητίνη καλλιέργεια κι η συγκομιδή της μαστίχας γίνεται εξ ’ολοκλήρου στο χέρι και σε κανένα της στάδιο δεν παρεμβαίνει η τεχνολογία. Για να παραχθούν 20-30 κιλά μαστίχας χρειάζονται περίπου 3 μήνες, καθώς όλη η δουλειά γίνεται στο χέρι με τσιμπιδάκια. Είναι μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα η συγκομιδή της μαστίχας που αιώνες τώρα κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που το 2014 η UNESCO την αναγνώρισε ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας.


Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 150 τόνοι μαστίχας εκ των οποίων οι 80-90 τόνοι δίνονται για εξαγωγή.

Τα δάκρυα της μαστίχας έχουν ιδιότητες αντιφλεγμωνώδεις,αντιοξειδωτικές,θεραπευτικές και αντιμικροβιακές.Η αγαπημένη μας όμως χρήση της αποτελεί το λικέρ μαστίχας. Είναι εκείνο που γράφει τον επίλογο σε ένα ωραίο γεύμα ή που χαρίζει το χαρακτηριστικό του άρωμα στα καλοκαιρινά μας cocktails.Η δικές μας προτάσεις είναι η μαστίχα Skinos και η παλαιωμένη μαστίχα Koukoudo ,αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι μοναδικό.

Καλή σας απόλαυση!!