Ποιο ποτό είναι αφρώδες ,παράγεται μόνο στην Καμπανία της Γαλλίας και το έχουμε συνδέσει με Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν ή καλοκαιρινές διακοπές; Φυσικά η αγαπημένη μας σαμπάνια..κι αν αυτό το μαντέψατε εύκολα πάμε να δούμε μερικά λιγότερο γνωστά fun facts για το «vin du Diable»(κρασί του διαβόλου).

1)Για να χτιστεί η πόλη της Rems σκάφτηκε το υπέδαφος της , που ήταν πλούσιο σε ασβεστογενή πετρώματα ,κι οι κοιλότητες που δημιουργήθηκαν ενώθηκαν με δαιδαλώδεις διαδρόμους από τους Βενεδικτίνους μοναχούς αποτελώντας τα πρώτα κελάρια της Καμπανίας.


2)Το 1805 η Barbe Nicole Clicquot,μετά τον μυστηριώδη θάνατο του άντρα της ανέλαβε το οινοποιείο σε πείσμα των καιρών καθώς ως τότε δεν επιτρεπόταν οι γυναίκες να είναι επιχειρηματίες. Με τη χρήση πρωτοποριακών για την εποχή μεθόδων λάνσαρε την πρώτη ροζέ σαμπάνια και καθιέρωσε το χαρακτηριστικό μπουκάλι αυτής που χρησιμοποιείται έως σήμερα. Πρόσθεσε τη λέξη veuve (χήρα) στην επωνυμία κι έτσι η Veuve Cliquot  έγινε η μοναδική σαμπάνια που δεχόταν ο ουρανίσκος του τσάρου Αλέξανδρου του Α΄',κατά δήλωση του.

Μία άλλη χήρα τώρα η Pommery το 1860 δημιούργησε την πρώτη brut σαμπάνια κατά παραγγελία της βασίλισσας Βικτώριας, που όντας κι η ίδια χήρα ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια τους.

3)Το 1876  ο τσάρος Αλέξανδρος ο Β’ ζήτησε να του φτιάξουν μια Cuvee σε διάφανο μπουκάλι υπό τον φόβο δηλητηριασμού.Στο ίδιο αυτό μπουκάλι εμφιαλώνεται ακόμα και σήμερα η περίφημη Louis Roederer Cristal Brut.

4)Το πρώτο σπίτι σαμπάνιας ανήκει στον Nicolas Ruinart από το 1729 που εμπνεύστηκε από τον θείο του έναν Βενεδικτίνο μοναχό που είχε ακούσει πολλά για τα πειράματα του Dom Perignon.Ο Dom Pierre Perignon ήταν υπεύθυνος του κελαριού στο μοναστήρι Οτβιγιέ κι από πολλούς θεωρείται ο πατέρας της σαμπάνιας.

5)O Jean-Remy Moet ήταν πολύ φίλος με τον Ναπολέοντα για αυτό και πριν από κάθε εκστρατεία του εφοδιαζόταν κάσες με σαμπάνιες του γνωστού οίκου. Όπως έλεγε άλλωστε «Στην νίκη το αξίζεις στην ήττα το χρειάζεσαι».Προς τιμήν του Ναπολέοντα άλλωστε οι ετικέτες της Moet &Chandon  φέρουν την ένδειξη Imperial.

Οι Ρώσοι έχουν μια παροιμία που λέει" Όποιος δεν ρισκάρει ,στο τέλος δεν πίνει τη σαμπάνια". Αν σας αρέσουν οι λεπτεπίλεπτες φυσαλίδες της λοιπόν, αξίζει να δοκιμάσετε μερικές από τις πιο εμβληματικές ετικέτες. Για να σας μειώσουμε το ρίσκο ιδού οι δικές μας προτάσεις:

-Ruinart ‘R’

-Laurent PerrierRose

-Bollinger Special Cuvee

-Tattinger Brut Reserve

A Sante!!!!