Στα μάτια το απέραντο μπλε του Αιγαίου ,στα αυτιά γέλια από την παρέα και ο παφλασμός από το κυματάκι στην ακρογιαλιά. Ο αέρας μυρίζει καλοκαιράκι, στο χέρι ένα ποτήρι γεμάτο παγάκια, παιχνιδιάρικες φυσαλίδες κι ένα πορτοκαλί ποτό. Ο λόγος φυσικά για το Aperol Spritz που ξυπνάει όλες μας τις αισθήσεις με την γλυκόπικρη του γεύση.

Το Aperol αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά aperitivo(από το λατινικό aperire=ανοίγω) καθώς καταναλώνεται συνήθως πριν το γεύμα  έτσι ώστε να μας ανοίξει την όρεξη.Πρωτοφτιάχτηκε το 1919 από τους αδερφούς Μπαρμπιέρι με βασικά συστατικά την αγριοπιπεριά,την κιγχόνη και το ραβέντι.

Για την ιστορία το 1950 πρωτολανσαρίστηκε κι έγινε αμέσως μόδα το πλέον διάσημο cocktail Aperol Spritz.Το όνομα του βγαίνει από το γερμανικό spritzen πpου σημαίνει ψεκάζω καθώς οι Αυστριακοί στρατιώτες που βρίσκονταν τότε στην Ιταλία συνηθισμένοι στην μπύρα αδυνατούσαν να πιούν τα ιταλικά κρασιά ,έτσι για να τα καταναλώσουν πιο εύκολα πρόσθεταν prosecco που υπήρχε άφθονο στην περιοχή και το μίγμα αυτό το ονόμασαν spritzen.


Η αυθεντική συνταγή τώρα του Aperol Spritz είναι αρκετά απλή και αναγράφεται  και στην πίσω πλευρά του μπουκαλιού. Σε ένα μεγάλο κολωνάτο,διάφανο ποτήρι βάζουμε αρκετό πάγο (περίπου τα ¾ του όγκου του) και προσθέτουμε:

-90 ml ξηρό αφρώδες κρασί Prosecco

-60  ml Aperol

-30 ml σόδα

Ανακατεύουμε ,γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού, μερικοί προτιμούν πράσινη ελιά ,του πάει πολύ, και απολαμβάνουμε!

Οι πιο συνήθεις παραλλαγές του είναι:

Να βάλουμε ίσα μέρη prosecco και Aperol κι ελάχιστη σόδα, ορισμένοι την αντικαθιστούν και με pink grapefruit soda για πιο παιχνιδιάρικο αποτέλεσμα. Τώρα αν θέλετε πιο γλυκό το aperitivo σας μπορείτε για κρασί να χρησιμοποιήσετε ένα Moscato d'Asti.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε μερικά tips για να το απολαύσετε στην τέλεια εκδοχή του.

1.Τρίψτε τη φλούδα πορτοκαλιού στο εσωτερικό του ποτηριού ώστε να απελευθερώσει τα αιθέρια έλαια και να αρωματίσει το ποτό σας! Πιστέψτε με θα κάνει τη διαφορά!

2.Πάγωστε τα όλα, κρασί ,σόδα και Aperol για να καταφέρετε να λιώνουν πιο αργά τα παγάκια.

3.Τα παγάκια προσθέστε τα στο τέλος για να διατηρηθούν οι φυσαλίδες περισσότερο.

4.Επειδή αυτό το cocktail δεν μπαίνει στο shaker η σειρά που μπαίνουν τα ποτά στο ποτήρι έχει σημασία. Βάζουμε πρώτα το Aperol,ακολούθως τη σόδα και στο τέλος το κρασί, έτσι ώστε να γευτούμε αρχικά το ανθρακικό και το κρασί και στο τέλος να χτυπήσει το Aperol τους γευστικούς μας κάλυκες με τη γλυκόπικρη γεύση του.

Είστε πλέον έτοιμοι να ξεκινήσετε να το φτιάχνετε τώρα κιόλας…άλλωστε ποτέ δεν είναι πολύ αργά ή πολύ νωρίς για ένα Aperol Spritz.Καλή επιτυχία!