Γυρίσαμε από τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις, ο καιρός τείνει να γίνει φθινοπωρινός και σε πολλούς από εμάς ίσως δημιουργήθηκε η όρεξη για ένα καλό ουίσκι .Οι επιλογές πλέον αναρίθμητες …Όμως πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί μπροστά από τα ράφια μιας κάβας ή χαζέψατε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς να ξέρετε ποιο ουίσκι να διαλέξετε, τι διαφορές έχουν μεταξύ τους , τι σημαίνουν όλες αυτές οι πληροφορίες που γράφουν πάνω οι ετικέτες τους και πως επηρεάζουν όλα αυτά τελικά για τη γεύση τους. Για αυτό λοιπόν είπαμε να βοηθήσουμε απαντώντας στις πιο συχνές απορίες σχετικά με το whisky ή μήπως whiskey ;

1.Whisky ή whiskey είναι το σωστό ;

Η ορθογραφία μαρτυρά τον τόπο καταγωγής του δημοφιλέστερου αποστάγματος. Στην Σκωτία, τον Καναδά ,Ιαπωνία και άλλα μέρη του κόσμου αναφέρονται σε αυτό ως whisky, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α. και την Ιρλανδία όπου και το γράφουν whiskey.

2.Τι διαφορά έχουν τα single malts από τα blended ΄΄whisky ;

Όταν αναφερόμαστε σε ένα ουίσκι ως single malt εννοούμε το απόσταγμα που έχει παρασκευαστεί μόνο με βύνη κριθαριού ,νερό και μαγιά και σε ένα μόνο αποστακτήριο. Οι κύριες περιοχές της Σκωτίας που παράγονται single malts είναι τα Lowlands ,Highlands , Speyside ,Campbelltown και Islands .Στην περιοχή των Lowlands τα malts είναι ελαφρύτερα, μαλακότερα χωρίς την έντονη παρουσία τύρφης που δίνει την καπνιστή γεύση.  Στα Highlands τα ουίσκι χαρακτηρίζονται από το γεμάτο τους σώμα και τη διακριτική τους τύρφη  τις πικάντικες και βοτανικές τους νότες. Στα Speyside παράγονται μερικά από τα καλύτερα single malt με έντονη πολυπλοκότητα και φινετσάτη γεύση. Από εδώ αξίζει να δοκιμάσετε το Glenalachie 12 Y.O. και το Fettercairn 16 Y.O.    Στο Campbelltown κάποτε υπήρχαν 20 αποστακτήρια ,όμως πλέον μόνο 2 ,τα αποστάγματα των οποίων είναι πολύ ενδιαφέροντα, γεμάτα ,με ελαφρό κάπνισμα και αλμύρα. Τέλος στα Islay και στα 8 αποστακτήρια που φιλοξενούνται εκεί παράγονται ουίσκι για δυνατούς ουρανίσκους με νότες ιωδίου, αλμύρας και τύρφη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Jura 12 Y.O. και το Talisker Storm.


Επίσης υπάρχουν τα grain whisky που παράγονται κυρίως από καλαμπόκι, σιτάρι ή και τα δύο.Aξίζει να δοκιμάσετε το Busker από αυτήν την κατηγορία.

Ως Blended χαρακτηρίζονται τα ουίσκι που προκύπτουν από την ανάμιξη malt και grain whisky.Το πλεονέκτημα του blending είναι πως διασφαλίζεται πως η ποιότητα και η γεύση θα είναι ίδιες κάθε φορά. Εξαιρετικό δείγμα της κατηγορίας αυτής αποτελεί το Chivas 18 Y.O.

Τέλος υπάρχουν και τα blended malts ή pure malts τα οποία είναι ουίσκι που προκύπτουν από την ανάμιξη μόνο malts από΄΄ διαφορετικά αποσταγματοποιεία. Μία καλή εικόνα από την κατηγορία αυτή θα έχετε δοκιμάζοντας το Monkey Shoulder ή το Johnnie Walker Green Label.

3.Τι σημαίνουν τα έτη που αναγράφονται στην ετικέτα των μπουκαλιών ;

Όσον αφορά στα blended ουίσκι όταν υπάρχει αναγραφόμενο έτος πάνω στη φιάλη αυτό σημαίνει πως τόσα χρόνια αντιστοιχούν στο μικρότερο blend από ουίσκι που αυτή περιέχει.

4.Σε τι ποτήρι πίνεται το ουίσκι ;

Σε έναν ιδανικό κόσμο όλοι θα απολάμβαν το ουίσκι τους σε ποτήρι Glencairn .Το ποτήρι έχει το σχήμα τουλίπας και «πατάει» σε μία στιβαρή βάση, από την οποία θεωρητικά πρέπει να το κρατάμε. Η χωρητικότητα του είναι 175 ml ενώ η πρώτη του καμπύλη σχηματίζεται στο ύψος που φθάνει η ποσότητα των 50 ml. Θεωρείται άλλωστε ιδανικό για αυτή την ποσότητα, διότι, σύμφωνα με τους κατασκευαστές αλλά και τους υπευθύνους της Scotch Whisky Association που το ενέκρινε ως επίσημο ποτήρι της, στα 50 ml σχηματίζεται εντός του ποτηριού η ιδανική αναλογία αποστάγματος με αέρα, ώστε να αναδειχθούν τα περισσότερα από τα αρώματά τους. Τα αρώματα τα οποία συγκεντρώνονται στο χείλος του ποτηριού που κλείνει προς τα μέσα, επάνω δηλαδή από το σημείο που θα πρέπει να τοποθετήσουμε την μύτη μας, ώστε να τα αντιληφθούμε κι εμείς.

5.Βάζουμε πάγο στο ουίσκι ;

Είναι ένα κλασικό ερώτημα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε φορά που θέλουμε να απολαύσουμε ένα ποτήρι ουίσκι. Η απάντηση εδώ δεν είναι απόλυτη καθώς εξαρτάται κι από το ίδιο το ποτό (αν μιλάμε για Cask Strength η προσθήκη νερού σχεδόν επιβάλλεται) αλλά κι από τον ουρανίσκο που θα το απολαύσει.

Θεωρώ πως η προσθήκη 3-4 σταγόνων νερού στο ποτήρι είναι το ιδανικό καθώς έτσι προκαλούνται χημικές αντιδράσεις που προκαλούν το μοριακό σπάσιμο του ουίσκι απελευθερώνοντας νέες ενώσεις .Έτσι το ουίσκι έχει καλύτερη γεύση ενώ διευκολύνεται η συγκέντρωση στην επιφάνεια του ποτού γευστικών ουσιών που το βοηθούν να απελευθερώνει ένα πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων. Αντίθετα ο πάγος έχει την τάση να <<κοκκαλώνει>> τα αρώματα, ενώ οι σταγόνες νερού 'κρύβουν' για λίγο την αιθυλική αλκοόλη και μπορούμε να μυρίσουμε τις πρώτες ύλες και το βαρέλι που παλαιώθηκε ταξιδεύοντας για λίγο νοητά στην χώρα οπού έζησε για τουλάχιστον 12 χρόνια το ουίσκι  πριν καταλήξει στο ποτήρι μας. Έχετε υπόψιν σας πάντως πως και στις δύο περιπτώσεις πρώτα βάζουμε το ουίσκι στο ποτήρι κι ύστερα τον πάγο ή το νερό.

Τέλος αν το ζητούμενο είναι η αλλαγή της θερμοκρασίας κι όχι η αραίωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα whiskey stones ή αλλιώς πέτρινα παγάκια για να απολαύσουμε ένα  ''whisky on the rocks'' έτσι ώστε να το δροσίσουμε χωρίς να αλλοιώσουμε τη γεύση του.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε λιγάκι και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς δεν τελειώνουν εδώ οι ερωτήσεις καθώς το κεφάλαιο ουίσκι είναι αρκετά μεγάλο. Έπεται συνέχεια λοιπόν …εις το επανιδείν!!!