Τα τελευταία
χρόνια τα ουίσκι made in Japan φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν,
αρχικά στα bars κι
ύστερα στις προσωπικές μας κάβες.
Πως
ξεκίνησαν όλα όμως;
O Masataka Taketsuru (πατέρας των ιαπωνικών ουίσκι)κι
έχοντας δικό του αποστακτήριο Sake ταξίδεψε το 1918 στη Γλασκόβη να μάθει τα πάντα για το
αγαπημένο του ποτό. Το 1923 επιστρέφοντας στην Ιαπωνία βοήθησε να στηθεί το
πρώτο αποστακτήριο ουίσκι στην Ιαπωνία το θρυλικό Suntory.To 1934 τελικά δημιουργεί τη δική του
εταιρεία , τη Nikka με πρώτο αποστακτήριο το Yoichi και το 1969 το δεύτερο το Miyagikyo.
Τι διαφορές έχουν
τα ιαπωνικά ουίσκι από τα σκωτσέζικα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο ελαφριά, πιο μαλακά όσον αφορά τη γεύση αλλά και στον τρόπο παραγωγής παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές.
Ως επί το
πλείστον οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν βρασμένο κριθάρι ενός μόνο αποστακτηρίου και
κάνουν blends σε
βαρέλια μόνο της ίδιας εταιρείας διαφορετικών ξύλων με μια ιδιαίτερη αγάπη στο
ιαπωνικό Mizunara.Επίσης δείχνουν μια συμπάθεια στα single malts 12 ετών και άνω , γεγονός που
αντικατοπτρίζεται και στην τιμή τους , η οποία σε κάποιες περιπτώσεις
εκτοξεύεται λόγω των περιορισμένων φιαλών.
Και κάποιες
προτάσεις από εμάς…
3)Kavalan Sherry Cask Finish Concertmaster
4)Suntory Yamazaki Distiller’s Reserve
Καλή σας απόλαυση!!!