Ρετσίνα, το κρασί που λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον αμπελώνα και το πευκοδάσος, από όπου προέρχεται και το ρετσίνι. Εδώ και χρόνια έχει συνδέσει το όνομα της με καφενεία,ταβέρνες,πλατείες κι αλάνες που λέει και το γνωστό τραγούδι. Ειδική μνεία χρήζει στη Β. Ελλάδα από όπου ξεκίνησε ο πρόδρομος των cocktails το γνωστό μας τούμπα λίμπρε(ρετσίνα με κόλα).

Από τότε πολλά άλλαξαν  και πλέον αρκετοί παραγωγοί πειραματίστηκαν, προσπάθησαν και τελικά τα κατάφεραν να αποτινάξουν τη «ρετσινιά» από πάνω της και να αποτελεί μία εξαιρετική καλοκαιρινή πρόταση. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αυτού είναι το Οινοποιείο Κεχρή με τρείς διαφορετικές προτάσεις για όλα τα γούστα.

Ρόζα, η μοναδική ροζέ ρετσίνα  από σταφύλι της ποικιλίας Ξινόμαυρο αποτελεί το τέλειο ταίρι καλοκαιρινών λαδερών όπως τα γεμιστά κι οι μελιτζάνες.

Την ναυαρχίδα όμως του οινοποιείου αποτελεί το Δάκρυ τουΠεύκου όπου παράγεται από αμπελοτόπια της Γουμένισσας από  ασύρτικο ,ζυμώνεται σε δρύινα βαρέλια μαζί με ρετσίνι από το πευκοδάσος της Εύβοιας για 6 μήνες περίπου. Μια καλή του χρονιά μπορεί να παλαιωθεί έως και δέκα χρόνια. Ιδανικό ταίρι; Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά.


Τέλος, ο Αφρός η πρώτη pet nat (petillant naturelle=φυσικός αφρισμός)ρετσίνα που εμφιαλώνεται αφιλτράριστη για να φυλακίσει το λεπτό αφρισμό και τα αρώματα του κρασιού. Συνοδεύει τέλεια τηγανητά ψαράκια και κοτόπουλο στα κάρβουνα.

Εν τέλει,δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στη ρετσίνα κι ίσως σας εκπλήξει ευχάριστα αν μη τι άλλο τη συνοδεύει μια οινική παράδοση 3.500 ετών.