Όπως σας είχαμε υποσχεθεί εδώ θα βρείτε τη συνέχεια με τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις σχετικά με τον << βασιλιά των αποσταγμάτων>>...

6.Τι άλλα είδη ουίσκι υπάρχουν;

Τα ουίσκι από την Ιρλανδία ,γνωστά και ως Irish Whisky, είναι πιο ήπια γευστικά με φρουτώδη επίγευση.Ο τρόπος παραγωγής τους μοιάζει πολύ με τα σκωτσέζικα  κι η βασική τους διαφορά έγγυται στο ότι είναι τριπλής απόσταξης συνήθως. Στην Ιρλανδία άλλωστε φτιάχτηκε το πρώτο ουίσκι κι εκεί βρίσκεται κι ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια του κόσμου, αυτό του Bushmills που χρονολογείται από το 1608.Αξίζει να γευτείτε το Bushmills Steamship Bourbon Cask Finish  από την κατηγορία Irish Single Malt  και από Irish Blended ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο Jameson Black Barrel ,όπου τα αρώματα του βαρελιού συναντάνε αυτά των μπαχαρικών και της βανίλιας για ένα λείο και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ,όπου η απόσταξη άρχισε γύρω στο 1700 , τώρα συναντάμε διάφορες κατηγορίες με πιο γνωστό το αμερικάνικο Bourbon.To bourbon που σχεδόν ταυτίζεται με το Kentucky Whisky ( εκεί όπου γίνεται ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής του , έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι παράγεται κατά 51 % από καλαμπόκι στο οποίο οφείλει και την χαρακτηριστική του γεύση .Επίσης παλαιώνεται αποκλειστικά σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Δοκιμάστε εξαιρετικά bourbons όπως το Knob Creek ή το Makers Mark 46 .Τα Rye Whisky ,όπως το  , τώρα παράγονται κατά 51 % από σίκαλη στο Οχάιο ,Καρολίνα ,Ινδιάνα και Kentucky.

Τα Tennessee ουίσκι όπως το γνωστό σε όλους μας Jack Daniels ,θεωρούνται υποκατηγορία του bourbon αλλά η βασική τους διαφορά είναι πως κατά τη ζύμωση προστίθεται ζύμη από παλαιότερη ζύμωση ( είναι δηλαδή sour mash ).Μετά την απόσταξη περνά από φίλτρο ενεργού φυτικού άνθρακα και παλαιώνεται για τουλάχιστον 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Τέλος υπάρχουν και τα καναδέζικα ουίσκι ,όπου η παραγωγή άρχισε την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης για να τροφοδοτήσει την αγορά των Η.Π.Α. Πρόκειται για Rye Whisky και η απόσταξη γίνεται με τη μέθοδο Patent Still (υπομόνη θα το εξηγήσουμε πιο κάτω ).Παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια για 3 χρόνια το λιγότερο που περιείχαν bourbon.Χαρακτηριστικό δείγμα είναι το Crown Royal 

Τέλος ειδική μνεία οφείλει να γίνει στα ουίσκι της Ιαπωνίας καθώς αναπτύσσεται ολοένα και πιο γρήγορα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ενώ οι τρόποι απόσταξης παλαίωσης ακόμη και το κριθάρι προέρχονται από τη Σκωτία καταλήγουν να έχουν πολλές γευστικές και αρωματικές διαφορές. Αυτό οφείλεται κυρίως στο κλίμα και στο νερό που χρησιμοποιείται. Πιο αναλυτικά μπορείτε να γνωρίσετε αυτήν την κατηγορία στο Όλα όσα θε΄λετε να μάθετε για τα Ιαπωνικά Ουίσκι.

7.Ποιές μέθοδοι απόσταξης υπάρχουν ;

Η βασικότερη μέθοδος απόσταξης με την οποία παράγονται τα Σκωτσέζικα και Ιρλανδέζικα ουίσκι κυρίως είναι η Pot Still. Πρόκειται για διπλή καμιά φορά και τριπλή απόσταξη. Από την πρώτη απόσταξη παίρνουμε το Low Wine κι ακολουθεί η απόσταξη αυτού όπου στην αρχή (head )μας δίνει μεγάλη περιεκτικότητα και στο τέλος (tail) μας δίνει χαμηλή για αυτό και κρατείται μόνο η μέση  (heart ) που περιέχει περίπου 65 αλκοολικούς βαθμούς. Τέλος αυτό το απόσταγμα αραιώνεται με νερό πηγής ,το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα ,πριν μπει στα βαρέλια για παλαίωση.

Επίσης υπάρχει η Patent Still απόσταξη με την οποία παράγονται τα αμερικάνικα και καναδέζικα ουίσκι κι είναι μια συνεχής απόσταξη κατά την οποία κρατούμε όλα τα μέρη. Έτσι προκύπτει απόσταγμα 95 αλκοολικών βαθμών που αραιώνεται με νερό.8.Με τι συνδυάζεται το ουίσκι ;

Οτιδήποτε καπνιστό κι ελαφρά λιπαρό μπορεί να συνοδεύσει τέλεια το ουίσκι μας. Για παράδειγμα πάπια με πορτοκάλι , αλμυρά παλαιωμένα τυριά όπως ροκφόρ ακόμα και πορτοκάλι με σοκολάτα ή αποξηραμένα σύκα αλλά με προσοχή γιατί ο συνδυασμός γλυκού με αλκοόλ επιταχύνει τη μέθη.

9.Τι σημαίνει Cask Strength ;

Ετυμολογικά σημαίνει η  <<δύναμη του βαρελιού>> επί της ουσίας όμως είναι το ουίσκι που εμφιαλώνεται κατευθείαν από το βαρέλι ,χωρίς την προσθήκη νερού. Το ουίσκι που  μετά την απόσταξη τοποθετείται σε βαρέλια για παλαίωση (σε αυτό το στάδιο αποκτά άρωμα και χρώμα διαφορετικά είναι διάφανο) βρίσκεται στους 68-72 αλκοολικούς βαθμούς. Κατά την παραμονή του εκεί μειώνονται οι αλκοολικοί του βαθμοί αλλά όχι αρκετά επομένως αραιώνεται με νερό μέχρι να φτάσει τους επιθυμητούς 40-43 αλκοολικούς βαθμούς.

Τα Cask Strength τώρα δεν υπόκεινται στη διαδικασία αυτή της αραίωσης  διατηρώντας έτσι όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του βαρελιού, έχοντας βέβαια ένα υψηλότερο επίπεδο βαθμών.

Προτείνουμε να δοκιμάσετε αρχικά σκέτο ένα Cask Strength όπως το Glenfarclas 105 Cask Strength για να έρθει σε απ' ευθείας επαφή με τη δύναμη του βαρελιού κι ακολούθως να προσθέσετε λίγο νερό ώστε να ξεκλειδώσετε όλα τα αρώματα του.

10.Τί είναι το Angels' Share ;

Για να ωριμάσει το ουίσκι πρέπει να μείνει για αρκετά χρόνια σε ξύλινα βαρέλια.  Η γεύση αλλάζει ανάλογα με το είδος του ξύλου του βαρελιού και ευρισκόμενο μέσα στο ξύλο για πάνω από μια 10ετία, παίρνει κάποια από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Ωστόσο το βαρέλι διαθέτει και πόρους, κάτι που σημαίνει όσο περνούν τα χρόνια, η ποσότητα του ουίσκι μειώνεται. Κάθε χρόνο χάνεται το 2% της ποσότητας, οπότε αν το ουίσκι μείνει 12 χρόνια μέσα στο βαρέλι, μια σημαντική ποσότητα θα χαθεί. Αν το περιβάλλον είναι ξηρό, όπως συμβαίνει στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, τότε το ποσοστό που θα χαθεί να είναι μεγαλύτερο.

Όμως αυτή η διαδικασία είναι που βοηθά το ουίσκι που παραμένει στο βαρέλι να ωριμάσει και να μετατραπεί από ένα υγρό που δεν πίνεται, σε ένα τέλειο ουίσκι. Υπάρχει και εδώ ένας όρος για το ουίσκι που χάνεται μέσα στα χρόνια. Το ονομάζουν «Angel’s Share» δηλαδή «Μερίδιο των Αγγέλων». Προφανώς, παλαιότερα δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί αυτή η ποσότητα χάνεται και την απέδιδαν στους αγγέλους, που έπαιρναν το μερίδιο και ως αντάλλαγμα μετέτρεπαν το ουίσκι σε «θεϊκό ποτό».

Αυτά λοιπόν για το ουίσκι(ή αλλιώς νερό της ζωής όπως είναι και η ετυμολογική του σημασία στα κέλτικα )  ελπίζουμε να βοηθήσαμε βάζοντας ένα λιθαράκι στην απόλαυση του..!!